Μια υπέροχη λίμνη στα Γρεβενά!Φωτογραφικό αφιέρωμα στην πανέμορφη λίμνη Πλαίσια κοντά στο Μελίσσι Γρεβενών!Πληροφορίες για την λίμνη από τον κ. Λεωνίδα Λόλα:
Το 1993 ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων, Ευθύμιος Κοπάνας από τον Αιμιλιανό, κατάφερε και πήρε 45.000.000 δραχμές για τη δημιουργία ενός γεωφράγματος για πότισμα χωραφιών σε χώρο της Κοινότητας. 

Σαν πιο κατάλληλος βρέθηκε ο χώρος κάτω από τον εγκαταλειμμένο συνοικισμό Μελίσσι ή Πλαίσια και Πλέσσια.

Το 1993 άρχισαν τα έργα και το 1994 τέλειωσαν. Το Νοέμβρη του 1993 το νερό έφτασε 2-3 μέτρα κάτω από την προγραμματισμένη στάθμη των 12 μέτρων. Η κοινότητα το άδειασε και έριξε κι άλλο χώμα για ν' ανεβεί στα 14 μέτρα. Το 1994 γέμισε πάλι μέχρι επάνω και ρίχτηκε μέσα ο πρώτος γόνος γριβαδιών. 

Η λίμνη βρίσκεται αριστερά στο δρόμο των Αγίων Θεοδώρων – Αιμιλιανού.

Απέχει 3 χιλιόμετρα από τους Αγίους Θεοδώρους - κι οι Άγιοι Θεόδωροι 22 χλμ. από τα Γρεβενά.

Βρίσκεται ένα χιλιόμετρο κάτω από το εγκαταλειμμένο Μελίσσι (παλιό όνομα Πλαίσια ή Πλέσια). 

Είναι στάση αποδημητικών πουλιών.

Έχει 5-6 είδη ψαριών με μεγαλύτερο το γριβάδι.

Κάθε καλοκαίρι (Αύγουστο) γίνεται διαγωνισμός ψαρέματος για το μεγαλύτερο ψάρι που θα πιαστεί με καλάμι. Το ψάρεμα επιτρέπεται μόνον με αγκίστρι.

Περιβάλλεται από δάσος βελανιδιάς, λίγες ιτιές, κέδρους κ.ά.  Πολλές βελανιδιές είχαν μείνει μέσα στο νερό επίτηδες, όπως ήταν, όταν έγινε το φράγμα, και μένουν στον αέρα οι κορμοί τους ξεροί, σαν καλόγεροι, παρατηρητήρια των αποδημητικών.

Πού και πού κάποιο ζευγάρι πελαργών, χηνών ή και πάπιες - τον καιρό της μετανάστευσης - κατασκηνώνουν εκεί, όσο χρειάζεται να ξεκουραστούν, κι ομορφαίνουν το τοπίο.

Αρκούδες, αγριογούρουνα, λύκοι, αλεπούδες, και λίγα ζαρκάδια (σπάνια κι ελάφια) ξεδιψούν στις παραλίες της.

Την Άνοιξη πολλά ψάρια είτε για να γεννήσουν είτε για να φύγουν από τη λίμνη μπαίνουν στο κανάλι της υπερχείλισης και ταξιδεύουν, πλουτίζοντας έτσι χείμαρρους και παραποτάμους του Βενέτικου. 

Δεν προσφέρεται για μπάνιο, επειδή δεν έχει χαλίκι αλλά χώμα. Κινδυνεύεις κι από τα ξερά δέντρα που βρίσκονται μέσα στα νερά. Όμως πολλοί παραβαίνουν τον κανόνα και κολυμπούν, ζηλεύοντας τα καθαρά νερά της.

Η επιφάνειά της φτάνει τα 740 στρέμματα και το βάθος της τα 14 μέτρα.

Τα αυτοκίνητα φτάνουν μέχρι τη λίμνη με περίπου 600-700 μέτρα χαλικόδρομο.

Προσφέρεται για οικονομική εκμετάλλευση, αν κάποιος ανοίξει επιχείρηση: δωμάτια ύπνου, και μανιταροταβέρνα - ψαροταβέρνα.

Είναι από τη φύση του ζαρκαδότοπος και μανιταρότοπος (ευδοκιμούν τα ζαρκαδίσια κι οι πιπερίκες - κοκκινούσες, καθώς και τα πρόβεια).

Η λίμνη προσφέρεται για ηρεμία και γαλήνη.
Απολαύστε την χειμώνα καλοκαίρι!


ΦωτογραφίεςΧάρτης


Γράψτε το σχόλιό σας!Δείτε κι αυτά!