Το υπέροχο γεφύρι της Λιάτισσας στο Σπήλαιο Γρεβενών!Ένα από τα δυσπρόσιτα αλλά και πιο όμορφα πέτρινα γεφύρια του Νομού Γρεβενών!Το γεφύρι της Λιάτισσας  είναι το δεύτερο από τα τρία γεφύρια της περιοχής του Σπηλαίου. Βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού Σπήλαιο και νοτιότερα του γεφυριού του Κατσογιάννη. Εξυπηρετούσε την επικοινωνία του Σπηλαίου με τα χωριά Παρόρι, Σταυρός, Κοσμάτι καθώς και με τα Γρεβενά.

Είναι ένα μονότοξο γεφυράκι, που γεφυρώνει στενό μόλις 10μ. και βαθύ φαράγγι. Ο Βελονιάς ποταμός περνάει από κλειστό σπήλαιο πριν βγει στο φαράγγι και κυλήσει κάτω από το γεφυράκι της Λιάτισσας. Σύμφωνα με την παράδοση εδώ αντάμωνε τα παλικάρια του ο καπετάν Ζιάκας. 

Είναι επισκέψιμο από το χωριό Σπήλαιο. Σύμφωνα με μια εκδοχή, χτίστηκε γύρω στο 1800 από τον κλέφτη Λιάτιστα. 

Η περιοχή λέγεται μάλιστα και "πήδημα του κλέφτη", αφού κατά το θρύλο αυτό, ο κλέφτης καταδιωκόμενος από τους Τούρκους πήδηξε απέναντι, κάνοντας τάμα, πως αν τα καταφέρει, θα κτίσει εκεί γεφύρι.

Βρίσκεται σε μια θέση ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, πάνω από τα κατακόρυφα βράχια του φαραγγιού, που εναλλάσσονται με μικρές λεπτοκαρυές (στις οποίες πιθανότατα κατά μια άλλη εκδοχή οφείλεται το όνομά του, από την αλβανική λέξη "λιάτισσα", που σημαίνει λεπτοκαρυά).

Φωτογραφίες

Χάρτης


Γράψτε το σχόλιό σας!Δείτε κι αυτά!