Πηγαδίτσα: Το όμορφο χωριό!

Παρουσίαση της Πηγαδίτσας από την Κωνσταντίνα Μαλτά!
Η Πηγαδίτσα βρίσκεται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων νότια των Γρεβενών και πολύ κοντά στα πέτρινα γεφύρια του Σταυροποτάμου και του Σπανού στο Βενέτικο Ποταμό. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 720 περίπου μέτρων με καταπληκτική θέα προς τα Γρεβενά. Λόγω της παραποτάμιας θέσης της και του ομαλού και μάλλον πεδινού ανάγλυφου οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. 

Στον Κώδικα της Ιεράς Μονής Οσίου Νικάνορος αναφέρεται οικισμός με την ονομασία Πηγαδίτσα το 1692. Ο Γάλλος περιηγητής Πουκεβίλ αναφέρει ότι «πάνω από το χωριό το 1806 υπήρχε Τεκές (Μοναστήρι) Δερβίσηδων». Οι κάτοικοι - πρόσφυγες εγκατασταθήκαν στο χωριό το 1922-1925 προερχόμενοι από την Κερασούντα, την Τραπεζούντα, τουρκόφωνοι από την ίδια περιοχή και από άλλες περιοχές του Πόντου. Συνολικά εγκαταστάθηκαν ογδόντα οικογένειες. Στην αρχή κατοίκησαν σε πλίθινα σπίτια, πιθανότατα Βαλαάδων (Ελλήνων που εξισλαμίσθηκαν). Η ονομασία πιθανόν προήλθε από τα πολλά πηγάδια που υπήρχαν στην περιοχή. Παλαιότερα στην περιοχή λειτουργούσαν επτά νερόμυλοι και τελευταίος λειτουργούσε ο Κοινοτικός μέχρι και το 1960 όπου και διασώζονται χαλάσματα στο ρέμα ανάμεσα στην Πηγαδίτσα και στον Αιμιλιανό.

Στο χωριό υπάρχουν δύο εκκλησίες, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (λίγο πιο έξω από το χωριό), που σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιότερα ήταν μοναστήρι που γκρεμίστηκε και ξαναχτίστηκε και του Αγίου Δημητρίου μέσα στον οικισμό. Επίσης υπάρχει και το εξωκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου.


ΦωτογραφίεςΧάρτης


Γράψτε το σχόλιό σας!Δείτε κι αυτά!