Όταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γύριζε τον «Μεγαλέξανδρο» στο Δοτσικό Γρεβενών!


Άρθρο του Βαγγέλη Γυφτόπουλου για την παρουσία του Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Δοτσικό Γρεβενών για τα γυρίσματα της ταινίας «Μεγαλέξαντρος»!
Να προσθέσουμε δύο λόγια για το πώς γνωρίσαμε στα 1979 με 1980 τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στα Γρεβενά, καθώς στο χωριό Δοτσικό και σε άλλα σημεία του νομού όπως... στη Δεσκάτη, έγιναν τα περισσότερα γυρίσματα της ταινίας «Μεγαλέξαντρος» που είχε τεράστια επιτυχία. Τα υπόλοιπα έγιναν στην Ερμούπολη της Σύρου και τη Σκοτίνα της Πιερίας. Και όταν ολοκληρώθηκε η ταινία «Μεγαλέξαντρος», το 1980, η πρώτη δημόσια προβολή, πριν πάρει το δρόμο για τις Κάννες, έγινε στην τότε κινηματογραφική λέσχη Γρεβενών (στον κινηματογράφο «Αχίλλειον») και με την παρουσία του Θόδωρου Αγγελόπουλου και των συνεργατών του που έγινε και ανάλυση του έργου που πραγματεύονταν αυτή η ταινία. Είναι γνωστό άλλωστε ότι για να παρακολουθήσεις μια ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, έπρεπε να έχεις και μια άλφα κινηματογραφική παιδεία. 

Ως δημοσιογράφος τότε στα Γρεβενά, είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τους ηθοποιούς και τους συνεργάτες του και μερικές φορές έτυχε να πιούμε και καφέ στην καφετέρια «Γαρδένια», εκεί που σύχναζαν όλοι, αφού έμεναν στο ξενοδοχείο που ήταν δίπλα. Αλλά πολλές φορές συναντηθήκαμε και στα γραφεία της ιστορικής εφημερίδας «ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ» στον ημιώροφο της πολυκατοικίας κάτω από την κεντρική πλατεία. Εκεί πολλές φορές ο διάσημος σκηνοθέτης που ήταν και φίλος με τον Γιάννη Παπαδόπουλο, χρησιμοποιούσε το τηλέφωνο της εφημερίδας για τις ανάγκες του, αφού τότε δεν υπήρχαν κινητά και άλλες ανέσεις. 

Κάποια στιγμή, έτυχε να ζητήσουν ένα θέμα από την «Πρωϊνή Ελευθεροτυπία» για το γύρισμα της ταινίας, αφού ο τότε διευθυντής της Κώστας Νίτσος είχε αδυναμία στην τέχνη. Πώς να κάνω εγώ ένα τέτοιο θέμα που δεν γνώριζα τι σημαίνει κινηματογράφος; «Έλα στα γυρίσματα και θα σε βοηθήσουμε εμείς» ήταν τα λόγια του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Έτσι και έγινε, αλλά ήταν σημαντικός οδηγός ένα ωραίο κομμάτι για τον «Μεγαλέξαντρο» που είχε δημοσιεύσει στη «ΦΩΝΗ» ο Σάκης Παπαποστόλου, προσωπικός φίλος του Αγγελόπουλου που έλαβε μέρος και στα γυρίσματα. Εμπειρίες πρωτόγνωρες, να βλέπεις πρώτη φορά πως γυρίζεται ένα έργο και με πολύ καλούς ηθοποιούς όπως ο Ιταλός Ομέρο Αντωνούτι, η Εύα Κοταμανίδου, η Μιράντα Κουνελάκη και άλλοι. 

Έναν ολόκληρο χειμώνα έβγαλε στα Γρεβενά ο Αγγελόπουλος με τους συνεργάτες του και το χωριό Δοτσικό είχε μεταμορφωθεί παντελώς για τις ανάγκες του έργου. Οι Γρεβενιώτες βοήθησαν τα μέγιστα για να γυριστεί η ταινία. Ο τότε Νομάρχης Θανάσης Ράπτης, ένας εξαιρετικός και έντιμος άνθρωπος, είχε όλα τα μηχανήματα της Νομαρχίας σε ετοιμότητα για να ανοίξουν δρόμο και τα τζιπ να κουβαλήσουν ότι χρειαστεί, αφού τότε το οδικό δίκτυο στα Γρεβενά δεν ήταν όπως τώρα. Συν το γεγονός ότι πολλοί Γρεβενιώτες έλαβαν μέρος στην ταινία ανιδιοτελώς, είτε σαν κομπάρσοι, είτε και με μικρούς ακόμα ρόλους! 

Στην προμετωπίδα του έργου αναφέρονται τα ονόματα των Γρεβενιωτών Χ. Παπαχαραλάμπους, Χ. Τορλακίδη, Τ. Μπουκογιάννη, Σ. Παπαποστόλου, Τ. Τουρκαίδη, Θ. Μπάκαβου, Σ. Μπουκλά, Θ. Γάκη, Χ. Τσιουπλή, Δ. Τσαμήτρου, Σ. Μπάκαβου, Χ. Βαρσάμη. Δεν νομίζω ότι μπορεί να είχε παράπονο ο αείμνηστος πια Θόδωρος Αγγελόπουλος από τους Γρεβενιώτες για το έργο που έκανε. Βέβαια υπήρξε διαφήμιση και της περιοχής, αφού ο «Μεγαλέξαντρος» είναι ένα μεγάλο έργο που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον, ενώ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στα Γρεβενά και πιο πολύ στο Δοτσικό, υπήρξαν αναφορές από τον διεθνή Τύπο. 

Αυτά για τον μεγάλο Έλληνα που έφυγε από κοντά μας και έτυχε ένα κομμάτι των έργων του να ταυτιστεί και με την περιοχή μας, τα Γρεβενά. 

Βαγγέλης Γυφτόπουλος
Πηγή άρθρου: www.zougla.gr/page.ashx?pid=80&aid=461206&cid=122
Πηγή φωτογραφιών: www.theoangelopoulos.gr


Φωτογραφίες


Χάρτης


Γράψτε το σχόλιό σας!Δείτε κι αυτά!