Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της πέτρας!


Οι υπέροχες πέτρινες κεφαλές του Νίκου Μπαχαρίδη! Κατά τη διάρκεια της λάξευσης δημιουργείται μια σχέση, γίνεται μια συνομιλία, ''αποκαλύπτεται'' το πρόσωπο και τα ''μυστικά'' της πέτρας!
Ο Νίκος Μπαχαρίδης γεννήθηκε στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Εκθέτει από το 1971. Έχει καταπιαστεί με διάφορα υλικά, όπως ξύλο, μπρούντζο, αλουμίνιο. Κυρίαρχο υλικό όμως είναι η πέτρα.. 

Εκτός από την γλυπτική ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη χαρακτική. Έχει πραγματοποιήσει 6 ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε περισσότερες από 90 ομαδικές. Επίσης, τα τελευταία είκοσι χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα της Παλαιοντολογίας και συμμετέχει στην ομάδα έρευνας του Α.Π.Θ.  του τμήματος Παλαιοντολογίας.

Από το 1981 ως το 1994 συμμετείχε σε περιοδικές εκθέσεις της μικρής πινακοθήκης «Διαγώνιος». Είναι μέλος του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. και της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας «Τέχνη». 

Έργα του βρίσκονται στην Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Νομαρχία Πιερίας, στη συλλογή της Μ.Κ.Ε. «Τέχνη» Κιλκίς, στο Δήμο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνης, στον Δήμο Νάουσας και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με τα Γρεβενά τον συνδέουν δύο πράγματα: Η σύζυγός του που είναι Γρεβενιώτισσα, και η γεωλογική ιστορία της περιοχής. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα και τις ανασκαφές της Μηλιάς, στην συντήρηση και την ανάδειξη των μοναδικών απολιθωμάτων.

Πώς περιγράφει ο ίδιος τα έργα σου, τα οποία στη συντριπτική πλειοψηφία τους λαξεύτηκαν σε πέτρες του Βενέτικου και της περιοχής Λαγκαδάκια - Πόρος:
''Μια σειρά με κεφάλια-μορφές, που ξεκίνησα πριν τρία χρόνια.

Μια ιδέα, με επιλογή την πέτρα, που από μόνη της μοιάζει να είναι ένα κεφάλι. Εγώ αποκαλύπτω την μορφή του.

Πολλές φορές μια πέτρα, μπορεί να μας γοητέψει με το χρώμα, με το σχήμα της.

Σχήμα, που έχει διαμορφώσει η φύση στο μάκρος του χρόνου.

Και συνέβησαν άπειρα γεγονότα και χρειάστηκαν πολλές διεργασίες για να φτάσει στη μορφή που βρέθηκε...

Το μυστικό της είναι κρυμμένο μέσα στη δομή της.

Κατά τη διάρκεια της λάξευσης, δημιουργείται μια σχέση, προσπαθώ να αφουγκραστώ, γίνεται μια συνομιλία, αποκαλύπτεται και μου λέει τα... μυστικά της!''

Μπορείτε να βρείτε τον κ. Μπαχαρίδη στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook.
Φωτογραφίες

Γράψτε το σχόλιό σας!Δείτε κι αυτά!