Ανεβατό Γρεβενών!


Το λατρεμένο!




ΠΟΠ τυρί που έχει πάρει το όνομα του από την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του. Οι βοσκοί, αφού άρμεγαν το γάλα το πρωί, το συγκέντρωναν σε καζάνια, πρόσθεταν λίγη πυτιά και μέχρι να επιστρέψουν από τις στάνες το τυρί είχε ανέβει στην επιφάνεια, εξού και το “ανεβατό”. Παράγεται στο Νομό Γρεβενών και στην Επαρχία Βοίου του Νομού Κοζάνης, από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, αλλά και από μίγμα τους. Έχει λευκό χρώμα  και η υφή του είναι πολύ μαλακή χωρίς τρύπες. Η γεύση του είναι δροσερή, ελαφρά αλατισμένη και υπόξινη. Σερβίρεται με κουτάλι και μπορεί να μπει σε πίτες ή άλλα φαγητά.






Γράψτε το σχόλιό σας!



Δείτε κι αυτά!