Η αποκατάσταση της λεζάντας σε μια παλιά φωτογραφία: ποιο γεφύρι εμφανίζεται πραγματικά;


Μια παλιά φωτογραφία της Margaret Masson Hasluck με τη λεζάντα 'Γεφύρι Κατσογιάννη' αποδείχθηκε πως απεικονίζει άλλο γεφύρι!Φωτογραφία του 1920 από τη Margaret Masson Hasluck με λεζάντα (που προστέθηκε αργότερα): "Γεφύρι Κατσογιάννη". Για πολλά χρόνια κανείς δεν αμφισβήτησε τη λεζάντα της φωτογραφίας λόγω φυσικά και της ομοιότητας που παρουσιάζει το παλιό γεφύρι με το γεφύρι του Κατσογιάννη στο Σπήλαιο.Όμως στην πραγματικότητα δεν απεικονίζεται το γεφύρι του Σπηλαίου, αλλά αυτό του Σταυροποτάμου που βρίσκεται στο δρόμο για το Κηπουριό! Ο Βαγγέλης Νικόπουλος ανέβασε την παρακάτω τεκμηρίωση στην ομάδα "Τα Παλιά Γρεβενά" καθώς και μία καθοριστική φωτογραφία:
"Έπειτα από προσεκτική ανάλυση, εκτιμώ ότι στη φωτογραφία της βρετανίδας γεωγράφου, γλωσσολόγου, και αρχαιολόγου Margaret Masson Hardie Hasluck, δεν καταγράφεται το γεφύρι του Κατσογιάννη στη περιοχή του χωριού Σπήλαιο, αλλά το γεφύρι του Σταυροπόταμου. Σύμφωνα με το ανάγλυφο της γύρω περιοχής, διαπιστώνεται ότι η υπάρχουσα βλάστηση που καταγράφεται στο ληφθέν ντοκουμέντο της φωτογράφου, είναι όμοια με την υπάρχουσα βλάστηση της άλλης φωτογραφίας που εμπεριέχει το γεφύρι του Σπανού. Επίσης η εικονιζόμενη μορφολογία στο σημείο ροής του ποταμού που διέρχεται ανάμεσα από τα τόξα του γεφυριού, παραπέμπει στην ύπαρξη πετρωμάτων που υφίστανται και σήμερα στο ίδιο σημείο. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί, ότι οι παραπάνω φωτογραφίες της περιηγήτριας κατέγραψαν τα δύο γεφύρια με αφορμή τη πρόσβασή της στη περιοχή μέσω της κεντρικής αρτηρίας που συνέδεε την Ήπειρο και τη Μακεδονία κατά τη Μεσοπολεμική περίοδο. Εν κατακλείδι οι παραπάνω φωτογραφίες λήφθηκαν πιθανόν από την φωτογράφο την ίδια ημέρα, με μικρή χρονική καθυστέρηση , λόγω της γειτνίασης των δύο σημείων, κατά την επίσκεψη της στη πόλη των Γρεβενών και τη γύρω περιοχή, στα πλαίσια του ταξιδιού της στη Δυτική Μακεδονία από το Ελμπασάν της Αλβανίας όπου διέμενε."

Η φωτογραφία του Βαγγέλη Νικόπουλου (Φεβρουάριος 2018) από το γεφύρι του Σταυροποτάμου:

Κάναμε τη σύγκριση του τοπίου στις 2 φωτογραφίες (στο πάνω μέρος η κορυφογραμμή της παλιάς φωτογραφίας, από κάτω αντίστοιχα της νέας και στο τέλος οι 2 φωτογραφίες ταυτόχρονα με διαφάνεια):

Και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, υπάρχει πλήρης ταύτιση του τοπίου! Το γεφύρι έχει υποστεί πολλές αλλαγές από τότε αλλά το τοπίο παραμένει απαράλλακτο εδώ και σχεδόν 100 χρόνια!

Γράψτε το σχόλιό σας!Δείτε κι αυτά!