Η διαδρομή Γιάννενα - Γρεβενά το 1872!


"Έίναι ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι μιας εβδομάδας ή δέκα ημερών μέσα από ένα πολύ μαγευτικό τοπίο..."
ΔΙΑΔΡΟΜΗ 48: ΓΙΑΝΝΕΝΑ, ΓΡΕΒΕΝΑ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΚΟΝΙΤΣΑ, ΜΠΕΡΑΤ, 1872

Η διαδρομή Γιάννενα - Γρεβενά:

"Έίναι ένα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι μιας εβδομάδας ή δέκα ημερών μέσα από ένα πολύ μαγευτικό τοπίο, εν μέρει στην Αλβανία και εν μέρει στη Μακεδονία. Από το Μέτσοβο στα Γρεβενά ο δρόμος βρίσκεται κυρίως κατά μήκος των κεντρικών και ανατολικών κορυφογραμμών της Πίνδου.

Μέρος που μοιάζει περισσότερο με τη Βόρεια Ευρώπη παρά με την Ήπειρο ή οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας, καθώς είναι πλούσια σε πηγές και ρυάκια, με άφθονους βοσκότοπους, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πανέμορφα δάση βελανιδιάς και οξιάς στις χαμηλότερες πλαγιές ενώ οι υψηλότερες κορυφές είναι ντυμένες με πεύκα.

Ο πληθυσμός της περιοχής είναι κυρίως βλάχικος και είναι εργατικοί και ευημερούντες. Μεταξύ του Μετσόβου και των Γρεβενών τα κυριότερα χωριά είναι η Μηλιά, τρισήμιση ώρες από το Μέτσοβο, η Κρανιά, μιάμιση ώρα μετά, και το Kenetikó (Κηπουριό;), δύο ώρες πριν τα Γρεβενά.

Οι αποστάσεις (σε ώρες) διαφόρων πόλεων από τα Γιάννενα, το 1872

Γρεβενά.
Αν και έχουν λίγα περισσότερα από 100 σπίτια, τρία τέταρτα των οποίων μουσουλμανικά, στο χωριό αυτό βρίσκεται η έδρα ενός Έλληνα επισκόπου και η πρωτεύουσα μιας σημαντικής περιοχής με κυρίως βλάχικο πληθυσμό. Τα Γρεβενά βρίσκονται στην ανατολική πλευρά της Πίνδου, στη Θεσσαλία.


"Μια μεγάλη και στενή γέφυρα", το γεφύρι του Πασά σε σχέδιο του Αργύρη Παφίλη

Σε απόσταση τριών ωρών, μέσα από ένα πλούσιο και εύφορο περιβάλλον, βρίσκουμε τον ποταμό Κοτρίτζα, δηλαδή τον αρχαίο Αλιάκμονα, και διασχίζουμε μια μεγάλη και στενή γέφυρα (Γέφυρα Πασά). Ο Leak θεωρεί πως αυτός ο ποταμός είναι τα σύνορα Θεσσαλίας και Μακεδονίας.

Μετά από 2 ώρες φτάνουμε στην Σιάτιστα μια επισκοπική πόλη με 600 σπίτια, που βρίσκεται χτισμένη μέσα σε ένα στενό επίπεδο ανάμεσα στο ανώτερο και το κατώτερο τμήμα ενός ψηλού βραχώδους βουνού, στους πρόποδες του οποίου εκτείνονται πολλοί αμπελώνες που παράγουν πολύ γευστικό κρασί."

Πηγή: J. Murray, A Handbook for Travellers in Greece, 1872

Φωτογραφία άρθρου: Η αγορά των Γρεβενών, 1920-1930. Φώτο: Margaret Masson Hasluck


Γράψτε το σχόλιό σας!Δείτε κι αυτά!