Θρησκευτικός τουρισμός στον Νομό ΓρεβενώνΟι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια ανθεί και στη χώρα μας, θα ''χαθούν'' πραγματικά στο πλήθος των μνημείων που κοσμούν το νομό!
Λίγα χιλιόμετρα πριν τη Δεσκάτη, βρίσκεται η περίφημη Ιερά Μονή της Ζάβορδας, χτισμένη το 1534 έως 1544 από τον Όσιο Νικάνορα και δίπλα το ασκηταριό του Οσίου πάνω από τα ορμητικά νερά του Αλιάκμονα.

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τορνικίου χτίστηκε περίπου στα 1200 και περιμένει υπομονετικά τη μεταφορά της λόγω της δημιουργίας φράγματος στην περιοχή. Αξίζει να τη δείτε και έπειτα να ανηφορήσετε κάθετα τη Βουνάσα, όπου θα θαυμάσετε τη Μονή Ευαγγελισμού της Παναγίας Μπουνάσιας που πιθανότατα χτίσθηκε το 1348. Ο εντυπωσιακός ναός, ο υπέροχα βαμμένος τρούλος και οι σκαλιστές παραστάσεις πάνω από τις πόρτες σε συνδιασμό με το άγριο τοπίο, κάνουν παιχνίδι τα 5 χιλιόμετρα χωματόδρομο μέχρι εδώ.

Στην άλλη πλευρά του νομού, ο ναός της Μεγάλης Παναγίας στη Σαμαρίνα με το πεύκο πάνω στον τρούλο, μαγεύει χιλιάδες κόσμο το Δεκαπενταύγουστο, ενώ στην είσοδο της Βάλια Κίρνα ή αλλιώς της κοιλάδας του διαβόλου, στέκει ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και η Αγία Παρασκευή. Ιδιαίτερο θρησκευτικό μνημείο για το νομό είναι η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Παναγία Σπηλιώτισσα που ιδρύθηκε το 1643.

Το τέμπλο του ναού, η πόρτα και τα παράθυρά του αποτελούν εξαιρετικά δείγματα ξυλογλυπτικής του 17ου αιώνα. Δεκάδες ακόμη πέτρινοι ναοί και ξωκλήσια κοσμούν κάθε άκρη του νομού και έχουν ανοιχτές τις πόρτες σε πιστούς και επισκέπτες του τόπου.

Πηγή κειμένου: www.grevena.gov.gr/index.php/general/touristguide/churches.html


Φωτογραφίες
Παναγία Σπηλιώτισσα


Παναγία Σπηλιώτισσα


Παναγία Σπηλιώτισσα


Ζάβορδα

Αγία Παρασκευή Σαμαρίνας

 Αγία Παρασκευή Σαμαρίνας


Αγία Παρασκευή Σαμαρίνας


 Μεγάλη Παναγία στη Σαμαρίνα


Μεγάλη Παναγία στη Σαμαρίνα

Μεγάλη Παναγία στη Σαμαρίνα
Γράψτε το σχόλιό σας!Δείτε κι αυτά!