Ο θρύλος του "Διαβόλου της Τζιαρούνας" στον Διάκο Γρεβενών


Κοντά στην Τζιαρούνα υπήρχε ένας καταρράκτης και οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν και έκτισαν μύλο. Ο πρωτομάστορας όμως δεν μπορούσε να τον ενεργοποιήσει...
Στο μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου στην Βέροια, ασκήτευε περί το 1500 ο μετέπειτα Άγιος Αντώνιος. Κατά την εκεί παράδοση, αυτός κατάφερε και έκλεισε τον διάβολο μέσα σε ένα κολοκύθι. Στα χρόνια εκείνα έφυγαν από το μοναστήρι περίπου 80 μοναχοί και πήγαν αλλού να μονάσουν. 

Σε ερώτηση του Αντωνίου στο διάβολο, πήρε την απάντηση: "Εμείς έχουμε δυνάμεις σε τρία μέρη πάνω στη γη: το ένα είναι στην Μαύρη Θάλασσα, το άλλο στον αέρα και το τρίτο είναι σε ένα μικρό μέρος που λέγεται Τζιαρούνα, πίσω από το Λιμπίνοβο (Διάκος Γρεβενών). 

Κοντά στην Τζιαρούνα υπήρχε ένας καταρράκτης με σχετικά ικανό νερό να κινήσει αλευρόμυλο κατά τη χειμερινή περίοδο. Έτσι οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν και έκτισαν μύλο για να αλέθουν τα γεννήματά τους. Ο πρωτομάστορας όμως δεν μπορούσε να τον ενεργοποιήσει. Στην απορία αλλά και την αμηχανία των κατοίκων, ο πρωτομάστορας έστειλε βοηθό του σε θέση 150 μέτρων πιο κάτω από το μύλο όπου κατοικούσε ο διάβολος και ζήτησε τη βοήθειά του για να λειτουργήσει ο μύλος. 

Ο διάβολος καβαλίκεψε έναν κόκορα και κρατώντας τον από τα γκέμια που του φόρεσε, κατευθύνθηκε στο μύλο και σκύβοντας στην πόρτα για να μπει μέσα, οι απ' έξω γέλασαν. Τότε αυτός θύμωσε και γύρισε πίσω. 

Ο μάστορας πιστεύοντας ότι αυτός θα μαρτυρήσει το μυστικό, έστειλε ξωπίσω του νεαρό άτομο για να ακούσει τι θα πει. Στη διαδρομή ο διάβολος μονολόγησε: "αν δε βάλουν το τζουλφ - τζουλφ (χελιδόνα) στον άξονα που γυρίζει τα λιθάρια, ο μύλος μπρος δεν παίρνει..."

Όταν έγινε αυτό και γύρισαν το νερό στην καρούτα του μύλου και αυτός άρχισε να εργάζεται κανονικά, τότε πετάχθηκε μέσα από τον καταρράκτη ο διάβολος με τη μορφή τέρατος και μισοί από τους κατοίκους που τον είδαν, πέθαναν από το φόβο τους! Τότε το χωριό έπεσε σε μεγάλη λύπη και για αυτό ονομάστηκε Λιμπίνοβο.

Πηγή: γραπτή και προφορική εξιστόρηση από τον κύριο Γιώργο Παπαδήμο, Αιμιλιανός Γρεβενών, 23/9/2018
Γράψτε το σχόλιό σας!Δείτε κι αυτά!