Οι 25 νερόμυλοι της Δεσκάτης!


Σύμφωνα με τον Νικόλαο Σχινά που επισκέφθηκε την περιοχή το 1886 και συνέγραψε το βιβλίο "Οδoιπορικαί Σημειώσεις", εκείνη την εποχή η Δεσκάτη είχε 25 νερόμυλους κτισμένους στη σειρά, στο δρόμο για το χωριό από την μεριά της Ελασσώνας!

Αργότερα, μέσα στον οικισμό υπήρχαν πέντε μύλοι: του Δαρδούμπου (νότιο άκρο του οικισμού στη θέση όπου σήμερα είναι το νέο πάρκο), του Κόγιου, του Μπακράτσα, του Γκόλια και του Δεκανέα. Τέλος, υπήρχε ένας μύλος εκτός Δεσκάτης στην τοποθεσία Ποταμιά - Καλύβι, ο επονομαζόμενος Βασάδικος από τον ιδιοκτήτη του που είχε το επίθετο Βάσος. Αυτός απείχε από τη Δεσκάτη περίπου 7 χιλιόμετρα στην επαρχιακή οδό προς Ελασσόνα. Από τους μύλους της Δεσκάτης σώζεται μόνο ο μύλος του Γκόλια στα όρια του οικισμού.

Μύλος Γκόλια, Δεσκάτη Γρεβενών
Ο μύλος βρίσκεται στα δυτικά όρια του οικισμού. Τροφοδοτούνταν από ένα από τα τρία ρέματα που διέσχιζαν τη Δεσκάτη, τα οποία σήμερα έχουν "κλειστεί".

Ο μύλος κατασκευάστηκε το 1928. Πρόκειται για τετράγωνο, ισόγειο, μονόχωρο κτίσμα διαστάσεων 5,00 Χ 5,00 μ. και ύψους 2,40 μ. Στεγάζεται με τετράριχτη στέγη καλυμμένη με βυζαντινά κεραμίδια.

Η εξωτερική λασπόχτιστη αργολιθοδομή, πάχους 0,50 μ., φέρει ενισχυτική ξυλοδεσιά στο ανώτατο πέρας της. Η είσοδος, διαστάσεων 1,40 Χ 2,00μ., ανοίγεται στη νότια πλευρά του κτίσματος.

Το μοναδικό παράθυρο του χώρου, διαστάσεων 0,80 Χ 1,10 μ., βρίσκεται στη νότια πλευρά δίπλα από την πόρτα εισόδου και
πάνω ακριβώς από την θυρίδα εξόδου του νερού.

Ο αλεστικός μηχανισμός βρισκόταν δίπλα στην είσοδο, στη ΝΔ γωνία του κτίσματος και σήμερα έχει απομακρυνθεί, καθώς το κτήριο χρησιμοποιείται ως στάβλος. Η τοξωτή έξοδος νερού διαμορφώνεται κάτω από το μοναδικό παράθυρο της νότιας πλευράς.

Πηγή: ΟΙ ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (A΄ ΤΟΜΟΣ), Αναστασία Π. Βαλαβανίδου. ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ Α.Π.Θ., 
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2008
Γράψτε το σχόλιό σας!Δείτε κι αυτά!