Γρεβενά: Η άγρια ομορφιά της φύσης


Τα Γρεβενά αποτελούν έναν από τους ωραιότερους χειμερινούς προορισμούς όχι μόνο της Βορείου Ελλάδος, αλλά και ολόκληρης της χώρας. 
Απολαύστε τις οργανωμένες εκδρομές στη φύση της Βάλια Κάλντα με τον περίφημο εθνικό δρυμό της Πίνδου, κάντε σκι στις φυσικές πίστες του χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας.Η άγρια ομορφιά της Πίνδου και η καταπράσινη φύση ξετρελαίνει κάθε επισκέπτη, καθώς ξεδιπλώνονται τα πυκνά δάση της και η γραφικότητα των παραδοσιακών χωριών γύρω από τα Γρεβενά. 

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας που καθιστά την περιοχή άκρως ελκυστική για τους λάτρεις των χειμερινών αποδράσεων και όχι μόνο. Απολαύστε τις οργανωμένες εκδρομές στη φύση της Βάλια Κάλντα με τον περίφημο εθνικό δρυμό της Πίνδου, κάντε σκι στις φυσικές πίστες του χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας, rafting στο Βενέτικο, πεζοπορίες και αναρριχήσεις καθώς και κάθε είδους εναλλακτικού τουρισμού. Η Πίνδος είναι η σημαντικότερη ελληνική οροσειρά, καθώς κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των ορεινών περιοχών της Ελλάδας. 

Η ευρύτερη περιοχή της Πίνδου φιλοξενεί κάποια από τα λίγα και μοναδικά οικοσυστήματα του Ευρωπαϊκού χώρου. Εδώ θα συναντήσει κανείς σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη χλωρίδας και πανίδας.Με αφετηρία τα Γρεβενά μπορεί κανείς να επισκεφθεί τα διάσπαρτα χωριά και να απολαύσει τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Τα ορεινά χωριά απλώνονται στις πλαγιές του Σμόλικα , του ψηλότερου βουνού της χώρας μετά τον Όλυμπο,  τα πιο γνωστά είναι η Αλατόπετρα, η Σμίξη, το Κοσμάτι, το Πολυνέρι, ο Ζάκας, το Τρίκωμο, οι Φιλιππαίοι, η Αβδέλλα, η Λάβδα και η Σαμαρίνα. Σε όλη την περιοχή υπάρχουν μοναστήρια, πετρόχτιστα γεφύρια και μνημεία ιστορικής σημασίας. Τα πανύψηλα βουνά με τις κατάφυτες εκτάσεις από πεύκα, οξιές και ρόμπολα, συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο. Σε απόσταση 50χλμ. από την πόλη των Γρεβενών, πάνω από το χωριό Σμίξη, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας σε υψόμετρο 2.200μ. που διαθέτει 12 πίστες και 2 εναέριους αναβατήρες. Εκεί θα βρείτε καταφύγια, σαλέ, καταστήματα εξοπλισμού σκι και σχολή για σκι. Στα βουνά της Πίνδου επιβιώνουν μέχρι σήμερα μεγάλα θηλαστικά όπως η καφέ αρκούδα, ζαρκάδια, αγριόγιδες, λύκοι, αγριογούρουνα, καθώς και σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών. Επισκεφθείτε την Βάλια Κάλντα, τον Εθνικό δρυμό της Πίνδου και περιπλανηθείτε σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της πατρίδας μας, με την ξέφρενη βλάστηση, τους ορμητικούς χείμαρρους, τα ήρεμα ρυάκια, τις λιμνούλες και τα πολλά άγρια ζώα.

Γράψτε το σχόλιό σας!Δείτε κι αυτά!