Στην εγκαταλελειμμένη Παλιά Μηλιά Γρεβενών, το χωριό που το "τρώει" η φύση


Το χωριό "Μηλιά" ήταν χτισμένο, όπως συνέβαινε στα παλιά χρόνια, κοντά σε πηγές με νερό. Χτίστηκε στις όχθες του μικρού λάκκου Λακκόπ'κου, ο οποίος χώριζε το χωριό σε δύο μαχαλάδες. Τα σπίτια ήταν φτιαγμένα από πλιθιά και πέτρες. Έπειτα από κατολισθήσεις στην περιοχή, το χωριό μεταφέρθηκε στην σημερινή του τοποθεσία, στον λόφο Τσούμα, στα τέλη της δεκαετίας του '60.

Προϊστορικά θηρία
Λίγοι γνωρίζουν ότι τα Γρεβενά κατέχουν μια περίοπτη θέση στην επιστημονική κοινότητα του πλανήτη εξαιτίας των προϊστορικών ευρημάτων στην περιοχή. Στα ιζήματα γύρω από τη Μηλιά Γρεβενών έχουν βρεθεί σκελετοί από ζώα που έζησαν εδώ εκατομμύρια χρόνια πριν.

Μαχαιρόδοντες, μαστόδοντες, ιππάρια, προϊστορικές αρκούδες, ρινόκεροι, ελαφοειδή και τάπιροι ζούσαν στις αχανείς σαβάνες με τα πυκνά δάση που κάλυπταν στο παρελθόν τον τόπο όπου σήμερα υψώνονται τα γρεβενιώτικα βουνά. Στην κορυφή των ευρημάτων βρίσκονται οι, τεράστιας σπουδαιότητας, μεγάλοι χαυλιόδοντες των μαστόδοντων (μικρά ελεφαντοειδή) που βρέθηκαν στη Μηλιά.

Το 2007 ήρθαν στο φως τα λείψανα ενός αρσενικού ζώου με χαυλιόδοντες που ξεπερνούσαν τα 5.02 μέτρα, οι μεγαλύτεροι που έχουν βρεθεί στον κόσμο, κάτι που έφερε την αναγνώριση του ρεκόρ Γκίνες. Οι ανασκαφές συνεχίζονται υπό την επίβλεψη του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, ενώ στη Μηλιά λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου μπορείς να δεις πλήθος παλαιοντολογικών ευρημάτων.


Πηγή κειμένου: ellinika-xwria.blogspot.comVideo


Γράψτε το σχόλιό σας!Δείτε κι αυτά!