Θα αφήσουμε να υλοτομηθεί το δάσος "Τσιαρνόκι" στον Διάκο Γρεβενών;


Ανάμεσα στα πέντε είδη βελανιδιάς που υπάρχουν στη ευρύτερη περιοχή (τα τέσσερα είναι πλατίτσα, μεράδι, τσέρος, μπούλγαρι), το πέμπτο το τσιαρνόκι είναι το μόνο είδος που φύεται στο συγκεκριμένο μέρος.
Δάσος “Τσιαρνόκι”

Ακούγεται ότι θα υλοτομηθεί το δάσος Τσιαρνόκι στο Διάκο. Νομίζω ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει για τους παρακάτω λόγους:

1. Ανάμεσα στα πέντε είδη βελανιδιάς που υπάρχουν στη ευρύτερη περιοχή (τα τέσσερα είναι πλατίτσα, μεράδι, τσέρος, μπούλγαρι), το πέμπτο το τσιαρνόκι είναι το μόνο είδος που φύεται στο συγκεκριμένο μέρος. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα η πρώιμη ανθοφορία και το πρώτο πρασίνισμα των φύλλων. Είναι το μοναδικό σε όλη την περιοχή. Ήταν συνηθισμένη κουβέντα “πρασίνισε το τσιαρνόκι, έρχεται η άνοιξη”.

2. Οι παλιοί κάτοικοι τού είχαν ασυναίσθητο σεβασμό και δεν το υλοτόμησαν ποτέ. Εμπειρικά καταλάβαιναν ότι ήταν ο υδροφόρος ορίζοντας του χωριού από όπου πήγαζαν οι βρύσες Κουντογιάννη, Λεύκας, Μάνα, Κανάλια, χώρια τα μικρά ρέματα.

3. Πρόκειται για μικρή έκταση για να αποδώσει σπουδαία οφέλη από την υλοτόμησή του.
Σήμερα που με την ανθρωπογενή παρέμβαση χάνονται πάμπολα είδη βιοποικιλότητας,νομίζω είναι μεγάλο λάθος να μην προστατεύσουμε το μοναδικό αυτό είδος βελανιδιάς. Το Δασαρχείο Γρεβενών και ο τοπικός συναιτερισμός υλοτομίας πρέπει να εξετάσει αυτή την παράμετρο πριν δώσει την έγκριση για την υλοτόμηση. 

Επίσης, να γνωστοποιηθεί σε οικολογικές οργανώσεις η μοναδικότητα αυτού του είδους βελανιδιάς και πιθανόν στις δασολογικές σχολές των πανεπιστημίων.

Τέλος νομίζω είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί να ξεκινήσει ένας διάλογος για να ακουστούν και άλλες απόψεις.

Θεσαλονίκη, 10.05.2019
Χρήστος Γραβάνης
Γράψτε το σχόλιό σας!Δείτε κι αυτά!